Szynka pieczona


Składniki:
1,5kg szynki wieprzowej
1,5kg ziemniaków
6 małych cebulek
2 łyżeczki musztardy
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka tymianku, rozmarynu i szałwii
liść laurowy
pieprz
sól
natka pietruszki
olej do smażenia
Przygotowanie:
Umyte mięso natrzeć musztardą wymieszaną, ze zmiażdzonym czosnkiem, ziołami, solą, pieprzem i odstawić na 2-3 godziny w chłodne miejsce. Następnie mięso zasznurować, zrumienic na tłuszczu w dużym rondlu, wlać trochę gorącej wody, przykryć i dusić na małym ogniu. Po półtorej godzinie dookoła pieczeni ułożyć obrane ziemniaki i cebule, oprószyć je solą i pieprzem, dodać liść laurowy i wstawić do gorącego piekarnika na 50-60 minut. W czasie pieczenia ziemniaki obrócić. Miękką pieczeń po zdjęciu nici pokroić w plasterki. Podawać z ziemniakami z wody. Smacznego

 


1
Oceń
(4 głosów)

 

Szynka pieczona - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł