Szynka z winogronami


Składniki:
1,3kg szynki wieprzowej
kiść czerwonych winogron
5 dag rodzynek
3 jabłka ząbek czosnku
szklanka białego wina
rozmaryn
sól
pieprz
Przygotowanie:
Mięso opłucz, osusz. Szerokim nożem wytnij w nim 2 kieszenie( nie na wylot :) ).
Jedną kieszeń w mięsie napełnij rodzynkami, drugą winogronami. Mięso natrzyj solą i pieprzem, oprósz rozmarynem. Umieść w formie żaroodpornej, skrop oliwą, podlej winem.
Piecz 90min w 180*C. W trakcie pieczenia skrapiaj mięso wytwarzającym sosem.
Jabłka pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne. Na 15 minut przed końcem pieczenia włóż do brytfanki z mięsem, wymieszaj z sosem. Dalej piecz razem. Szynkę podaj z jabłkami. Smacznego.

 


1
Oceń
(5 głosów)

 

Szynka z winogronami - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł