Szynka z tymiankiem


Produkty:
-1 kg szynki wieprzowej
-słoiczek musztardy francuskiej
-jajko
-2 ząbki czosnku
-pęczek tymianku
-pół szklanki bułki tartej
-łyżka oleju
-pół szklanki bulionu drobiowego
-sól, pieprz

Przygotowanie:
Szynkę natrzeć solą, pieprzem i roztartym czosnkiem. Odłożyć na godzinę w chłodne miejsce. Przełożyć do brytfanny i polać bulionem. Piec ok. 50 minut w temperaturze 200 stopni, kilkakrotnie polewając sosem. Jajko, bułkę tartą, olej i musztardę starannie wymieszać. Tymianek umyć, osączyć, drobno pokroić, dodać do pasty, doprawić solą i pieprzem do smaku. Upieczoną szynkę lekko przestudzić. Wierzch i boki posmarować przygotowaną pastą tymiankową. Zapiekać 15 minut w temperaturze 200 stopni aż skórka będzie rumiana.

 


5
Oceń
(1 głosów)

 

Szynka z tymiankiem - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł