Szynka ze szpinakiem


Składniki:
1,5kg szynki wieprzowej bez kości
1opak. mrożonego szpinaku w liściach
20 dag sera feta
1 chili
2-3 ząbki czosnku
3 jajka
bułka tarta
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Mięso oczyść, opłucz i osusz. Ostrym nożem natnij w szynce dość szeroką kieszeń. Natrzyj mięso z zewnątrz i od środka solą oraz pieprzem.
Szpinak rozmroź i pozostaw na sicie do całkowitego osączenia. Ser feta pokrój w niewielką kostkę. Umyj i oczyść papryczkę chili. Drobno ją posiekaj. Ząbki czosnku przeciśnij przez praskę.
Wymieszaj szpinak z fetą, chili, czosnkiem oraz jajkami. Dodaj tyle bułki tartej, by masa nie była płynna. Dopraw ją do smaku solą, pieprzem oraz sporą szczyptą gałki muszkatołowej.
Częścią masy szpinakowej napelnij wyciętą w szynce kieszeń. Mięso ułóż w brytfannie lub żaroodpornej formie. Obłóż z każdej strony pozostałą szpinakowo-serową masą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180*C. Piecz 80-90 minut.
Smacznego.

 


1
Oceń
(4 głosów)

 

Szynka ze szpinakiem - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł