Szynkowy zawijaniec


Składniki:
ok.1,5 kg szynki
2 ogórki konserwowe
papryka
cebula
2 ząbki czosnku
olej
przyprawa do pieczeni
sól
pieprz
vegeta
5 ziaren ziela angielskiego
2 liście laurowe
Przygotowanie:
Paprykę myjemy i osuszamy. Usuwamy gniazdo nasienne, miąższ kroimy w paski. Cebule i czosnek obieramy. Czosnek siekamy, cebulę kroimy w grube półplastry. Ogórki przekrawamy wzdłuż na pół
Mięso myjemy i osuszamy. Rozcinamy na płat i cienko rozbijamy. Oprószamy solą, pieprzem i przyprawą. Posypujemy czosnkiem. Układamy ogórki na 1/2 papryki i cebuli. Rolujemy i obwiązujemy bawełnianą nicią. Chłodzimy godzinkę. Następnie podsmażamy na rozgrzanym oleju.
Resztę papryki i cebuli siekamy i podsmażamy w rondlu na rozgrzanym oleju. Wkładamy roladę i wlewamy wodę do 1/2 wysokości mięsa. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i doprawiamy vegetą. Dusimy 1,5h. Lekko studzimy. Nić usuwamy. Mięso kroimy w plastry. Smacznego

 


1
Oceń
(5 głosów)

 

Szynkowy zawijaniec - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł