Tajska zupa krewetkowa



składniki

około pół kilograma dużych krewetek.
puszka mleczka kokosowego.
litr wody.
2 cebule dymki.
2 trawy cytrynowe.
2 pomidory.
1 papryczka jalapeño.
4 łyżeczki soku z limonki.
2 łyżeczki sosu chilli.
2 łyżeczki sosu rybnego.
przyprawy: papryka ostra, imbir, curry.


Najpierw zajmij się krewetkami, które trzeba obrać z pancerzy (pozostawiając na nich ogonki) i usunąć z nich jelita. Następnie osoloną lekko wodę należy zagotować w garnku. W trakcie, gdy woda będzie się gotowała, pokrój obydwie dymki, papryczkę jalapeño, trawę cytrynową, wyciśnij sok z limonki, a pomidory obierz ze skórki i również pokrój. Gdy woda zacznie wrzeć, wrzuć przygotowane składniki - cebulę, paprykę, trawę i sok z limonki, następnie dosyp odrobinę imbiru lub posiekaj świeży. Wywar ten duś pod przykryciem przez około 20 minut. Po tym czasie do bulionu wlej mleczko kokosowe, wrzuć krewetki i przygotowane wcześniej pomidory wraz z sokiem. Dodaj też sos chilli i sos rybny. Magda Gessler oprócz imbiru poleca przyprawić zupę czerwoną ostrą papryką i curry, które nada piękny złocisty kolor. Wszystkie składniki należy gotować przez 3-4 minuty.

Smacznego!

 


5
Oceń
(3 głosów)

 

Tajska zupa krewetkowa - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł