1 szklanka mąki(najlepiej krupczatki)
3/4 kostki margaryny
1/2 szklanka cukru pudru
3 żółtka
MASA:
6 średnich cytryn lub 4 duże
8 jajek
1i1/2 szklanki cukru
1 szklanki śmietany
Utrzeć margarynę,dodać cukier i żółtka,zagnieść na jednolitą masę.Wsypać przesianą mąkę i zagnieść ciasto,uformować kulę i wstawić do lodówki na 30 minut.Rozgrzać piekarnik do 200 stopni,tortownicę wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką.Ciasto wyjąć z lodówki rozwałkować na okrągły placek i wyłożyć nim dni i boki tortownicy.Wstawić do piekarnika na 15 minut,wyjąć i przestudzić.Cytryny umyć,zetrzeć na tarce skórkę,a owoce przepołowić i wycisnąć z nich sok.Do miski wlać sok,dodać skórkę,jajka,cukier i śmietanę,dokładnie wymieszać.Gdy masa będzie miała jednolitą konsystencję,przelać ją do tortownicy z ciastem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 40 minut,po czym wyjąć i przestudzić.Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Autor tekstu: piotr figurski