Tarta z dorszem.
Łukasz Frankowski (Franek1987)
2011-12-16
Tarta z dorszem.
Składniki: Ja wybieram ciasto kruche gotowe więc jedno opakowanie, kilka plastrów wędzonego dorsza, koperek, chrzan, serek śmietankowy np. bieluch ,musztarda, biały pieprz, sól.
Przygotowanie: Tortownice wyklejam ciastem, nakłuwam widelcem i podpiekam około 10 minut w 180 stopniach. Wyjmuje ciasto i studzę. Z serka robimy nadzienie, mieszamy go z chrzanem, musztarda, koperkiem , sola i pieprzem wyważając smaki według własnych upodobań. Na wierch nakładamy plastry dorsza. Zapiekamy tarte około 20 minut w około 200 stopniach. Studzimy i kroimy na trójkąty. Pyszna przystawka, danie, dodatek do zup kremów. Smaki świetnie się komponują, ryba jest przyjemnie słona, nadzienie chrzanowe i koperkowe, ciasto kruche, można dodać jajko, jeśli wolimy bardziej zwartą konsystencje nadzienia.
Składniki: Ja wybieram ciasto kruche gotowe więc jedno opakowanie, kilka plastrów wędzonego dorsza, koperek, chrzan, serek śmietankowy np. bieluch ,musztarda, biały pieprz, sól.
Przygotowanie: Tortownice wyklejam ciastem, nakłuwam widelcem i podpiekam około 10 minut w 180 stopniach. Wyjmuje ciasto i studzę. Z serka robimy nadzienie, mieszamy go z chrzanem, musztarda, koperkiem , sola i pieprzem wyważając smaki według własnych upodobań. Na wierch nakładamy plastry dorsza. Zapiekamy tarte około 20 minut w około 200 stopniach. Studzimy i kroimy na trójkąty. Pyszna przystawka, danie, dodatek do zup kremów. Smaki świetnie się komponują, ryba jest przyjemnie słona, nadzienie chrzanowe i koperkowe, ciasto kruche, można dodać jajko, jeśli wolimy bardziej zwartą konsystencje nadzienia.