Tatar rybny z limonką
michał Olendrzyński (bercik9894)
2011-12-22
Skladniki:
20 dag wędzonego łososia
10 dag śledzi w occie
1 mały kawałek imbiru
1 limonka
1 łyżka curry
listki kolendry
koperek
1 cebula
marchew
1 zielone jabłuszko
pieprz
cząstki limonki
Przygotowanie:
Śledzia osączyć, zdjąć skórkę, drobno posiekać. Łososia pokroić w kostkę. Cebulę posiekać. Ryby wymieszać z curry i cebulą. Dodać łyżeczkę soku i skórkę otartą z limonki, posiekaną kolendrę. Mocno schłodzić w lodówce.
Ugotowaną w malej ilość wody marchew pokroić w kosteczkę. Połowę jabłka pokroić w plastry, skropić sokiem z limonki. Drugą połówkę obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Schłodzony tatar wymieszać z marchewką, pokrojonym jabłkiem, solą i pieprzem. Odstawić jeszcze na 1h do lodówki. Plastry jabłka przekładać tatarem i ułożyć na półmisku. Przed podaniem udekorować cząstkami limonki.
Smacznego.
20 dag wędzonego łososia
10 dag śledzi w occie
1 mały kawałek imbiru
1 limonka
1 łyżka curry
listki kolendry
koperek
1 cebula
marchew
1 zielone jabłuszko
pieprz
cząstki limonki
Przygotowanie:
Śledzia osączyć, zdjąć skórkę, drobno posiekać. Łososia pokroić w kostkę. Cebulę posiekać. Ryby wymieszać z curry i cebulą. Dodać łyżeczkę soku i skórkę otartą z limonki, posiekaną kolendrę. Mocno schłodzić w lodówce.
Ugotowaną w malej ilość wody marchew pokroić w kosteczkę. Połowę jabłka pokroić w plastry, skropić sokiem z limonki. Drugą połówkę obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Schłodzony tatar wymieszać z marchewką, pokrojonym jabłkiem, solą i pieprzem. Odstawić jeszcze na 1h do lodówki. Plastry jabłka przekładać tatarem i ułożyć na półmisku. Przed podaniem udekorować cząstkami limonki.
Smacznego.