Tatar z flądry

/ 3 komentarzy / 2 zdjęć


Każdy przyjeżdżający nad nasze wspaniałe Morze Bałtyckie może zjeść sobie rybkę smażoną w smażalniach których jest tu wiele ale nie każdy zje tatara z flądry, którego to nauczył mnie robić mój zacny kolega Tomasz. Tatar z tej ryby jest po prostu wyśmienity i chyba nawet lepszy niż z łososia, ale to tylko moje zdanie. A więc podaję przepis na tą smaczną poniekąd i tanią przekąskę do wódeczki.
Składniki:
- kilka dużych fląder;
- jajko ( nam potrzebne jest tylko żółtko);
- ogórek korniszony lub kiszony( jak kto woli);
- cebula;
- pieprz;
- sól;
Wykonanie:
Po zakupie fląder transportujemy je do domku i tu je musimy oczyścić, chyba że kupimy już wypatroszone. Następnie musimy zerwać z ryby skórę co nie jest zbyt prostą czynnością. Musimy najpierw naciąć skórę przy ogonie ( 2) i wokół ciała ( 1) jak pokazałem na zdjęciu 1 . Najlepiej do zerwania skóry przyda się nam długi cienki nożyk do filetowania. Kładziemy nożyk wzdłuż nacięcia na ogonie i zwijamy skórę na nóż tak jakbyśmy otwierali konserwę z kluczykiem ( zdj. 2) . Za pierwszym razem możne się nie udać ale po kilku razach skórę zdejmuje się już bardzo sprawnie. Gdy już mamy skórę ściągniętą przystępujemy do filetowania ryby. Flądra posiada na każdej stronie po dwa fileciki, także z jednej ryby mamy 4 filety. Gdy już uporaliśmy się z filetowaniem, mięso mielimy przez maszynkę. Kroimy cebulę i ogórki w małą kosteczkę. Mieszamy to wszystko ze zmielonym mięskiem, dodajemy żółtko i przyprawiamy do smaku. Odstawiamy na jakiś czas do lodówki żeby się schłodziło i przeszło przyprawami. I po tym czasie delektujemy się bardzo smacznym i delikatnym tatarkiem. Życzę smacznego.

 


4.1
Oceń
(20 głosów)

 

Tatar z flądry - opinie i komentarze

ulagadeulagade
0
Bardzo smaczny jest ten tatar z flądry. Szczególnie jak zrobi go mój kochany mąż, podobnie smakuje też tatar z dorsza. Kto nie jadł niech sobie zrobi jak będzie miał okazję być nad morzem. Polecam. Palce lizać
(2010-01-25 16:34)
użytkownik5105użytkownik5105
0
...nie jadłem tatara z flądry ,wiem jak smakuje z pstrąga , łososia- przepis jest zachęcający muszę spróbować ,za przepis pięć ***** ...pozdr... (2010-01-30 19:03)
użytkownik31907użytkownik31907
0
wykonuje tatary z pstraga troci lososia, szczupaka okonia i sandacza ale o flądze nie słyszałem. 5
(2010-03-25 08:07)

skomentuj ten artykuł