Zaloguj się do konta

Terenowy Burrito Burger.

Pichcenia w rzecznym terenie kolejna część , tym razem coś zupełnie innego burrito które że tak powiem , nie będzie zapakowane klasycznie w tortille , a będzie to burrito burger w terenie , coś dobrego i fajnego , a do tego masa kalorii które przydadzą nam się w terenie .
Do stworzenia burrito burgera potrzebujemy , prawie tego samego co do klasycznego burrito mianowicie : 
-mięso mielone wołowe ( paczka 400g na dwie porcje )
-puszka czerwonej fasoli
-puszka białej fasoli
-pół puszki kukurydzy
-2 czerwone papryki
-3 białe cebule
-2 duże czerwone cebule
- ogórki konserwoweboczek w plastrach
-ser żółty tarty lub drobno siekany
- butelka passaty pomidorowej lub innego przecieru pomidorowego  
-papryka mielona słodka
-papryka mielona wędzona
- sól, pieprz
-pieprz cayenne na dodanie ostrośc
Pierwszym krokiem który wykonamy w tych naszych terenowych kulinariach będzie posiekanie wszystkich warzyw które posiadamy , następnie patelnie umieszczamy w ogniskowym żarze . Na patelnie nalewamy trochę oleju i czekamy aż olej się rozgrzeję , tak byśmy mogli na nim smażyć .  Na rozgrzany tłuszcz  wrzucamy naszą posiekaną cebulę czerwoną jak i białą , i tak podsmażamy cebulkę na złoty kolor , kiedy nasza cebula zaczyna łapać kolor dorzucamy do niej mielone mięso wołowe które doprawiamy delikatnie solą i pieprzem , wszystko razem podsmażamy dorzucając do smaku 2 drobno posiekane ząbki czosnku 
Kolejnym krokiem w naszym burrito burgerze , będzie dodanie passaty pomidorowej oczywiście gdy mięsko i cebulka razem się podsmażyły , wtedy dodajemy passatę pomidorową a następnie posiekaną paprykę i dokładnie mieszamy , musimy jednak pamiętać o tym że nie robimy zupy a burrito , i nie możemy przesadzić z tą passatą pomidorową . Gdy nasze składniki które wymieniłem mamy już w patelni i są dokładnie wymieszane , możemy je doprawić do smaku takimi przyprawami jak papryka mielona ostra , słodka i wędzona , plus pieprz czarny przemieszać kilka razy i zostawić na kilka chwil .
W tym samym czasie przygotowujemy i dodajemy puszkę fasoli czerwonej , fasoli białej i pół puszki kukurydzy , nie odlewamy zalewy z puszki tylko dodajemy nasze warzywa właśnie z tą zalewą . Następnie wszystko razem dokładnie mieszamy , odstawiając gdzieś na mniejszy ogień z boku , tak by mogło się powoli gotować .
My w tym czasie możemy zając się np. starciem żółtego sera który dorzucamy do naszego burrito , ser nada fajnego smaku , gdy ser mamy dorzucony a wszystko wymieszane , możemy przejść do dokładnego doprawienia dania . Dodam tylko że fajnym podbiciem ostrości , jest pieprz cayenne który możemy dodać razem z naszymi przyprawami , jest tylko jedno ale nie przesadzajmy z nim zbyt dużo bo na prawdę potrafi podrażnić nasze kupki smakowe .
Odstawione burrito na boku się gotuję , a my przygotowujemy dalszą część tej kanapki teraz już tylko zostaje , pokroić w piórka cebulę czerwoną , skroić kilka plasterków pomidora , plus kilka plasterków ogórka konserwowego . Do tego podsmażamy boczek robiąc z niego takie al"a chipsy , i na koniec zostaje nam bułka którą podpiekamy w ognisku . Musimy pamiętać o tym że podpiekanie bułek w ogniu , to tak na prawdę chwila i gdy tylko zapomnimy o nich nie mamy bułek a węgiel więc lepiej o tym pamiętać .
I na koniec najprzyjemniejsze z tego wszystkiego , czyli składanie burgera i konsumpcja .  Składanie burgera zaczynamy od nasmarowania sosem z burrito , naszej dolnej części bułki do tego nałożenia kilku plastrów ogórka konserwowego , na ogórka wędrują 2 plasterki naszych chipsów z boczku , natomiast na boczek idzie jedna lub 2 duże łyżki burrito , które przysypujemy startym lub pociętym serem na to dajemy po plasterku bądź 2 cebuli i pomidora , na koniec zamykamy bułkę górną jej częścią również posmarowaną sosem z burrito i gotowe smacznego 

Opinie (0)

Nie ma jeszcze komentarzy do tego artykułu.

Czytaj więcej