Terrina z łososia

/ 2 komentarzy

TERRINA Z ŁOSOSIA
Składniki:

• łosoś wędzony w plastrach -1 opakowanie;
• serek ziołowy almette -1-2 opakowania;
• ogórek zielony -1 średni;
• cytryna -1szt.;
• koperek -1 pęczek;
• sól i pieprz do smaku;
• folia przezroczysta spożywcza;
• foremka bardzo wąska (około 5-6cm)

Sposób przygotowania:
Foremkę wyłożyć folią spożywczą w taki sposób aby na obu bokach pozostawić zapas do 10cm. Plastry łososia ułożyć w foremce aby zachodziły na siebie oraz poza brzegi formy. Pozostałą część łososia rozdrobnić i zmiksować z serkiem . Do serka dodać posiekany koperek i dokładnie wymieszać. Podzielić masę na trzy części. Wyłożyć 1/3 masy na łososia do formy, wygładzić. Przykryć cieniutkimi plastrami ogórka. Wyłożyć w ten sam sposób drugą i trzecią część masy. Trzeciej części nie przykrywać ogórkiem. Zawinąć masę wystającą częścią łososia do środka, a następnie folią. Tak przygotowane danie obciążyć od góry i wstawić minimum na dwie godziny do lodówki. Po wskazany czasie wyjąć terrinę z lodówki odwinąć z folii, ułożyć na deseczkę. Udekorować plastrami cytryny i zieloną pietruszką. Kroić ostrym nożem na kawałki. Przystawka dla 6 osób.

Danie sporządzono na podstawie przepisów ze strony „Kwestia smaku” http://www.kwestiasmaku.com/ryby_i_owoce_morza/losos_z_alaski/losos_z_alaski.html

 


3.5
Oceń
(15 głosów)

 

Terrina z łososia - opinie i komentarze

AlwaroAlwaro
0
To twoje dzieło czy żony.
(2011-07-12 10:15)
marek-debickimarek-debicki
0
Niestety, w sprawach kuchennych żona jest dobra teoretycznie, dużo czyta, a praktyka należy do mnie. (2011-07-12 13:45)

skomentuj ten artykuł