Tołpyga w sosie maślanym.

/ 1 komentarzy

Tołpyga w sosie maślanym.
Składniki: 2 świeże filety z tołpygi, 1 duży por lub 2 średnie, 1 łyżeczka vegety lub innej, podobnej przyprawy, 2 spore łyżki masła, pół kubka śmietany 12%,1 kostka bulionu warzywnego, posiekany koperek.
Przygotowanie: Pory oczyścić, umyć, pokroić w plasterki, przerzucić do garnka, zalać wodą, dodać 1 łyżeczkę vegety i ugotować (ok. 10 minut od zagotowania się wody). Gdy się ugotują, wyjąć z wody i porozkładać na talerzu. W wodzie z porów ugotować tołpygę - tak jest w oryginalnym przepisie. Ja tołpygę upiekłam w folii w piekarniku - 45 minut w 180'C, z termoobiegiem. Przygotować sos: w 250 ml gorącej wody rozpuścić kostkę warzywną. W osobnym garnuszku roztopić masło, dodać mąkę i mieszając smażyć 1-3 minuty. Następnie, ciągle mieszając, wlać bulion oraz śmietanę. Zagotować. Tołpygi przełożyć na talerze z porami, polać sosem oraz posypać koperkiem.

 


2.3
Oceń
(7 głosów)

 

Tołpyga w sosie maślanym. - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł