Torcik franuski


Składniki:
25 dag czekolady deserowej
22 dag masła
9 dag cukru
2 łyżki likieru wiśniowego
5 dużych jajek
2 łyżki mąki
Dekoracje:
konfitura wiśniowa
płatki czekoladowe
polewa czekoladowa
Przygotowanie:
Czekoladę posiekaj. Masło pokrój w kosteczkę. Oba skladniki umieść w rondlu. Dosyp cukier i mieszając, podgrzewaj na małym ogniu, aż składniki się stopią i połączą w gładką masę. Lekko przestudź. Do masy czekoladowej wlej likier.
Jajka ubij na gęsty krem. Pod koniec ubijania małymi porcjami wsyp mąkę. Mieszając masę jajeczną, cienkim strumieniem dolewaj masę czekoladową.
Tortownicę nasmaruj tłuszczem. Spód wyłóż pergaminem i również natłuść. Z zewnątrz tortownicę szczelnie owiń folią aluminiową, a następnie wypełnij ją ciastem. Wstaw do większej blachy. Wlej do niej 2cm wody.
Wstaw na 30min do piekarnika o temp. 180*C. Ostudź, posmaruj konfiturą, brzegi posyp płatkami, udekoruj czekoladą. Smacznego.

 


1.8
Oceń
(5 głosów)

 

Torcik franuski - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł