Torcik korzenny


Składniki:
5 jajek
niepełna szkl. mąki
niepełna szkl. cukru
zapach waniliowy
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
po 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu, cynamonu, goździków
płatki migdałowe
Poncz:
2 łyżki świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
łyżka spirytusu
1/2 szklanki bardzo mocnej słodkiej herbaty
Krem:
pomarańcza
opak. serka mascarpone
300ml śmietanki kremówki
4 łyżki cukru
2 łyżki likieru pomarańczowego
Przygotowanie:
Jajka z cukrem ubij na puszysty krem. Wymieszaj z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia. Dodaj kilka kropelek zapachu i przyprawy
Ciasto wlej d o tortownicy. Piecz ok.25 min w 180*C. Ostudź. Rozetnij na 3 placki.
Przygotuj krem:
Wyciśnij sok z pomarańczy. Dodaj serek mascarpone, likier i cukier. Całość miksuj blenderem, aż cukier się rozpuści. Ubij na sztywno śmietankę. Połącz z masą mascarpone.
Placki biszkoptowe nasącz ponczem (herbatą wymieszaną z sokiem pomarańczowym i spirytusem). Przełóż 3/4 kremu. Pozostałym kremem posmaruj cały tort.
Brzegi tortu posyp płatkami migdałowymi uprażonymi na patelni bez tłuszczu. Tort schłódź. Smacznego

 


1
Oceń
(4 głosów)

 

Torcik korzenny - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł