Zaloguj się do konta

Torcik makowy

Torcik makowy

Składniki(12 porcji):
CZĘŚĆ I (Ciasto)
2 szklanki suchego maku;
2 szklanki cukru pudru;
1/2 kostki masła lub masła roślinnego (12,5 dag);
2 żółtka;
3 łyżki cukru;
4 łyżki płynnego miodu;
filiżanka rodzynek;
3 łyżki smażonej skórki pomarańczowej;
3 kopiaste łyżki posiekanych bakalii (orzechy, figi, daktyle, morele);
CZĘŚĆ II (Polewa)
4 łyżki kakao;
4 kopiaste łyżeczki masła;
4 łyżeczki wody;
1/2 szklanki cukru;
cukier waniliowy;

Sposób przygotowania:
CZĘŚĆ I (Ciasto)
Mak zalewamy wrzątkiem, stawiamy na najmniejszym ogniu i gotujemy (powinien tylko lekko "mrugać") przez 10 minut, odsączamy na gęstym sicie. Wychłodzony, przepuszczamy trzykrotnie przez maszynkę.. Podczas 3 mielenia dodajemy cukier puder, na zmianę: łyżka maku i łyżka cukru. Masło ucieramy robotem na puch, dodajemy cukier, po jednym żółtka i cały czas ucierając, miód, mak i wszystkie bakalie - nie dodajemy wszystkich zapachów. Utartą masę makową wykładamy do wyłożonej folią średniej wielkości tortownicy, mocno ugniatamy, wstawiamy do lodówki (można do następnego dnia). Po wyjęciu torcika na paterę polewamy masą kakaową i ponownie schłądzamy. Podajemy pokrojony w zgrabne porcje..
CZĘŚĆ II (Polewa)
Składniki polewy umieszczamy w rondelku, podgrzewamy, często mieszając. Od chwili zagotowania trzymamy na niewielkim ogniu przez 7 minut, cały czas mieszając. Po zdjęciu z ognia rondelek wstawiamy na minutę do zimnej wody i ucieramy, aż masa zacznie gęstnieć. Gotową natychmiast polewamy torcik.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 80 minut.

Życzę smacznego !!!

Opinie (0)

Nie ma jeszcze komentarzy do tego artykułu.

Czytaj więcej

Schab w winie

Składniki:1,5kg schabu bez kości2 łyżki żurawinypo łyżeczce vegety,…