Torcik orzechowy z kawą


Składniki:
12 jaj
25 dag cukru
30 dag mielonych orzechów włoskich
2 łyżki bułki tartej
płaska łyżka drobno posiekanej kawy
łyżka kakao
Na krem:
30 dag białej czekolady
700ml śmietanki 30%
łyżka spirytusu
2 śmietan - fix
Przygotowanie:
Żółtka z cukrem ubij na gęsty krem, wymieszaj z orzechami, przesianą bułką tartą, kakao i kawą. Połącz z pianą z białek. Ciasto wlej do tortownicy. Piecz 25min w temp. 180*C.
Stop czekoladę, przestudź, wymieszaj ze spirytusem i ewentualnie zapachem. Śmietankę i śmietan-fix ubij na sztywno, ubijając powoli dolewaj czekoladę.
Tort pokrój na 3 placki, przełóż i posmaruj kremem. Udekoruj orzechami. Smacznego.

 


1
Oceń
(4 głosów)

 

Torcik orzechowy z kawą - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł