Torcik serowy z brzoskwiniami


Torcik serowy z brzoskwiniami

Składniki(16 porcji):
biszkopciki do wyłożenia spodu dużej tortownicy;
3 opakowania serka homogenizowanego o smaku naturalnym (75 dag);
kostka masła (25 dag);
1 i 1/2 szklanki cukru pudru;
2 kopiaste łyżeczki żelatyny;
1/2 szklanki mleka;
5 żółtek;
puszka brzoskwiń w syropie;
kilka łyżeczek odsączonych konfitur z wiśni;
opakowanie galaretki brzoskwiniowej;

Sposób przygotowania:
1).Brzoskwinie odsączamy na sicie. W 2 łyżeczkach zimnego mleka moczymy żelatynę, gdy napęcznieje, zalewamy pozostałym, wrzącym mlekiem, dokładnie mieszamy, by nie było grudek, odstawiamy do przechłodzenia. Galaretkę rozpuszczamy we wrzącej wodzie z dodatkiem soku z brzoskwiń, odstawiamy do przechłodzenia.
2).Spód dużej tortownicy wykładamy biszkopcikami. Masło ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy, cały czas ucierając, po 1 żółtku na przemian z łyżką sera, następnie rozpuszczamy w mleku żelatynę, skłądniki dokładnie łączymy.
3).Masę serową wylewamy na przygotowany spód, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do lodówki.
4).Na wierzchu lekko stężonego sernika układamy połówki brzoskwiń wybrzuszeniem do spodu, w środek owoców, w miejscu po wyjęciu pestek, nakładamy konfitury, całość zalewamy tężejącą galaretką i ponownie wstawiamy do lodówki. Przed podaniem kroimy ostrym, cienkim, wygrzanym we wrzątku nożem.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 minut.

Życzę smacznego !!!

 


1.8
Oceń
(9 głosów)

 

Torcik serowy z brzoskwiniami - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł