Torcik serowy z owocami


Torcik serowy z owocami

Składniki(16 porcji):
1/2 szklanki morelowego dżemu;
herbatniki typu 'Alberty' do wyłożenia formy;
3 opakowania serka homogenizowanego o smaku naturalnym;
kostka masła (25 dag);
1 i 1/2 szklanki cukru pudru;
2 kopiaste łyżeczki żelatyny;
4 łyżeczki mleka;
5 żółtek;
puszka brzoskwiń;
galaretka morelowa;

Sposób przygotowania:
1).Brzoskwinie odsączamy na sicie. Żelatynę moczymy w niewielkiej ilości zimnej wody, gdy napęcznieje, rozpuszczamy we wrzącym mleku.
2).Spód dużej tortownicy wykładamy herbatnikami tak by był przykryty cały, smarujemy równomiernie dżemem.
3).Masło ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy cały czas ucierając, po jednym żółtka, do spulchnionej masy dodajemy, partiami, serek, nierozpuszczoną przechłodzoną żelatynę. Całość delikatnie, ale dokładnie mieszamy i od razu wkładamy na przygotowany spód. Wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do lodówki.
4).Sok z brzoskwiń uzupełniamy wodą do ilości 2 szklanek, zagotowujemy wodę i rozpuszczamy galaretkę. Odstawiamy do wychłodzenia. Brzoskwinie kroimy w sposób dekoracyjny.
5).Na dobrze ściętej warstwie sera rozkładamy, układając zgrabny wzór, brzoskwinie, całość zalewamy gęstniejąca galaretką i ponownie wstawiamy do lodówki.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 minut.

Życzę smacznego !!!

 


1.5
Oceń
(8 głosów)

 

Torcik serowy z owocami - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł