Torcik serowy z galaretką


Torcik serowy z galaretką

Składniki(12 porcji):
50 dag tłustego, dokładnie utartego, białego sera;
3 jajka;
1 i 1/2 szklanki cukru pudru;
kopiasta łyżka masła (1/3 kostki lub 8 dag);
2 owoce galaretki (jasna: cytrynowa lub morelowa i ciemna: wiśniowa lub z czarnej porzeczki);
2 szklanki dokładnie pokruszonych herbatników;

Sposób przygotowania:
1).Jasną galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szklanki wrzącej wody, a galaretkę ciemną w ilości wody podanej w przepisie, odstawiamy w chłodne miejsce do lekkiego stężenia.
2).Spód tortownicy wysypujemy pokruszonymi herbatnikami. Masło z częścią cukru pudru ucieramy (robotem !!!) na puch, dodajemy cały czas ucierając, po jednym żółtka, oraz pozostały cukier.
3).Gdy, masa będzie jednolita i pulchna, dodajmy niewielkimi partiami, cały czas ucierając, ser, piankę ubitą z białek oraz lekko tężejącą jasną galaretkę.
4).Skłądniki dokładnie łączymy i od razu przekładamy do przygotowanej formy, posypujemy przygotowanymi owocami i zalewamy tężejącą, ciemną galaretką. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 minut.

Życzę smacznego !!!

 


1.8
Oceń
(9 głosów)

 

Torcik serowy z galaretką - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł