Torcik truflowy wykwintny


Składniki:
5 jajek
po 3/4 szklanki mąki i cukru
2 łyżki gorzkiego kakao
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Na Krem:
30 dag czekolady deserowej
3 łyżki cukru pudru
cukier waniliowy
750ml śmietany 30%
2 łyżeczki żelatyny
30 ml koniaku
dżem wiśniowy
Przygotowanie:
Żółtka z cukrem utrzyj na puszysty krem. Wymieszaj z przesianą mąką, proszkiem do pieczenia i kakao. Połącz ze sztywną pianą ubitą z białek.
Ciasto wlej do natłuszczonej tortownicy. Piecz ok. 25min w 180*C. Ostudź. Rozetnij na 3 placki.
Czekoladę podgrzewając stop w 200ml śmietanki. Ostudź. Wymieszaj z koniakiem. Resztę śmietanki ubij na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym. Połącz z czekoladą i żelatyną rozpuszczoną w 2 łyżkach wody. 3/4 kremu i dżemem przełóż placki. Resztą kremu posmaruj tort. Smacznego.

 


1
Oceń
(4 głosów)

 

Torcik truflowy wykwintny - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł