Torcik z łososia i sandacza...


Torcik z łososia i sandacza przekładany musem chrzanowym podany z sosem miodowo-borowikowym...



Składniki:

160 g filet z łososia bez skóry i ości,
1 szczypta pieprz czarny mielony Prymat,
1 gałązka koper,
1 szt cebula,
1 łyżka miód,
20 g marynowane borowiki,
15 g żelatyna spożywcza,
300 ml wywar rybny,
1 pęczek szczypior,
4 szt ugotowane jajka przepiórcze,
40 g pomidory koktajlowe,
5 gałązek natka pietruszki,
20 g masło,
40 g chrzan,
1 szt sok z cytryny,
20 ml białe wino,
160 g filet z sandacza bez skóry i ości,
1 szczypta soli,



Sposób przygotowania:

Ryby umyć osuszyć papierowym ręcznikiem.
Zamarynować w białym winie, soku z cytryny, soli i białym pieprzu, odstawić do lodówki na 2-4 godziny. Następnie okrągłą foremką wyciąć kółka (po jednym na porcję) Uformowaną rybę ugotować na parze i pozostawić do wystudzenia.
Ugotowane jajka, odciśnięty chrzan i masło zmiksować tworząc jednolitą masę.
Dodać posiekaną natkę pietruszki, doprawić solą, pieprzem i odrobiną soku z cytryny.
Przygotować wywar rybny, gotując okrawki rybne z włoszczyzną.
Żelatynę namoczyć, a następnie połączyć z klarownym wywarem.
Marynowane borowiki i cebulę pokroić w drobną kostkę, wymieszać z miodem i posiekanym koperkiem.
Na porcję sandacza ułożyć mus chrzanowy, a następnie łososia.
Powstały torcik udekorować ugotowanym jajkiem przepiórczym, całość skropić lekko stężałą galaretą rybną. Torcik udekorować gałązką szczypiorku i cząstkami pomidorów koktajlowych.
Podawać z sosem miodowo-borowikowym.


Smacznego!!!

 


2.6
Oceń
(13 głosów)

 

Torcik z łososia i sandacza... - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł