Torcik Makowo-bakaliowy


Torcik Makowo-bakaliowy

Składniki(12 porcji):
50 dag suchego maku;
szklanka cukru pudru;
1/2 kostki masła lub masła roślinnego (12,5 dag);
2 żółtka;
6 dużych łyżek płynnego miodu;
2 łyżki rodzynek;
2 łyżki smażonej skórki pomarańcza;
2 łyżki daktyli posiekanych;
2 łyżki fig posiekanych;
2 szklanki mleka;
tabliczka twardej czekolady;
łyżka śmietany do polania torciku;

Sposób przygotowania:
1).Mak zalewamy wrzącą wodą, dokładnie mieszamy, trzymamy przez 2 minuty, zlewamy wodę, odsączamy, zalewamy gorącym mlekiem i gotujemy, często mieszając na niewielkim ogniu przez 15 minut. Cedzimy na gęstym sicie i przechładzamy. Zimny mak dwukrotnie przepuszczamy przez maszynkę. Masło ucieramy z połową cukru pudru na puch, dodajemy po jednym żółtka, pozostały cukier. Gdy masa stanie się jednolita, dodajemy miód, mak w wszystkie bakalie.
2).Masę wykładamy na wyłożoną folią średniej wielkości tortownicę, ugniatamy i wyrównujemy powierzchnię, ustawiamy w lodówce, nawet do następnego dnia. Po przełożeniu torcika na paterę polewamy cały czekoladą, rozpuszczoną ze śmietanką i ponownie chłodzimy, aż polewa zastygnie. Kroimy ostrym, cienkim, wygrzanym we wrzątku nożem. Podając można dodać do torcika porcję bitej śmietany.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 80 minut.

Życzę smacznego !!!

 


1.7
Oceń
(9 głosów)

 

Torcik Makowo-bakaliowy - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł