Torcik węgierski


Składniki:
Ciasto:
20 dag mąki
1 jajko
11 dag cukru
8 dag masła
łyżka proszku do pieczenia
łyżeczka sody
4 łyżki kakao
2 łyżki smalcu
cukier waniliowy
Masa budyniowa:
2 łyżki masła
2 budynie waniliowe
850 ml mleka
kawałek laski wanilii
Oraz:
2 szkl. wiśni z nalewki
2 garści posiekanych migdałów
Przygotowanie:
Ciasto:
Masło i smalec siekamy z przesianą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao. Białko ubijamy na sztywną pianę, dodając stopniowo oba cukry i żółtko. Następnie zagniatamy ciastem. Przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o śr. 23cm. Pieczemy ok.30 minut w temperaturze 190*C. Studzimy.
Krem:
Budynie mieszamy w małej ilości mleka. Resztę mleka zagotowujemy z masłem i wanilią. Wlewamy rozpuszczony budyń, chwilę gotujemy. Wanilię wyjmujemy. Masę studzimy. Wiśnię osączamy, układamy na cieście. Wykładamy masę budyniową. Posypujemy migdałami. Smacznego

 


1
Oceń
(5 głosów)

 

Torcik węgierski - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł