Zaloguj się do konta

Torcik węgierski

Składniki:
Ciasto:
20 dag mąki
1 jajko
11 dag cukru
8 dag masła
łyżka proszku do pieczenia
łyżeczka sody
4 łyżki kakao
2 łyżki smalcu
cukier waniliowy
Masa budyniowa:
2 łyżki masła
2 budynie waniliowe
850 ml mleka
kawałek laski wanilii
Oraz:
2 szkl. wiśni z nalewki
2 garści posiekanych migdałów
Przygotowanie:
Ciasto:
Masło i smalec siekamy z przesianą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao. Białko ubijamy na sztywną pianę, dodając stopniowo oba cukry i żółtko. Następnie zagniatamy ciastem. Przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o śr. 23cm. Pieczemy ok.30 minut w temperaturze 190*C. Studzimy.
Krem:
Budynie mieszamy w małej ilości mleka. Resztę mleka zagotowujemy z masłem i wanilią. Wlewamy rozpuszczony budyń, chwilę gotujemy. Wanilię wyjmujemy. Masę studzimy. Wiśnię osączamy, układamy na cieście. Wykładamy masę budyniową. Posypujemy migdałami. Smacznego

Opinie (0)

Nie ma jeszcze komentarzy do tego artykułu.

Czytaj więcej

Schab w winie

Składniki:1,5kg schabu bez kości2 łyżki żurawinypo łyżeczce vegety,…