Zaloguj się do konta

Torcik śmietankowy

Torcik śmietankowy

Składniki(1 sztuka):
CZĘŚĆ I (Biszkopt)
8 jaj;
szklanka cukru;
półtorej szklanki mąki pszennej;
pół szklanki mąki ziemniaczanej;
torebka cukru waniliowego;
CZĘŚĆ II (Krem)
pół litra śmietanki kremówki;
galaretka wiśniowa;
łyżka żelatyny;
pół litra kompotu wiśniowego;

Sposób przygotowania:
1).Ubić białka na sztywna pianę, wsypać cukier, cukier waniliowy i ubijać razem 10 minut. Dołożyć żółtka, dobrze wymieszać i - cały czas delikatnie mieszając - dodawać obie przesiane mąki. Gdy masa będzie gładka, przełożyć ją do tortownicy wysmarowanej masłem i piec w piekarniku rozgrzanym do 200-250 C około 45 minut.
2).Gdy ciasto wystygnie, przyciąć je na 2 krążki. Mocno schłodzoną śmietanę ubić na krem. Galaretkę i żelatynę zalać zimnym kompotem i odstawić na 20 minut, po czym lekko podgrzewać, cały czas mieszając, do całkowitego rozpuszczenia, następnie również ubić. Kem delikatnie (ale dokładnie !!!) wymieszać z ostudzoną pianą, część masy odłożyć na miseczkę, a pozostałą przełożyć biszkopt.
3).Gdy krem w miseczce zacznie tężeć, udekorować nim tort i dowolnie ozdobić. Wstawić do lodówki na 3-4 godziny.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 minut.

Życzę smacznego !!!

Opinie (0)

Nie ma jeszcze komentarzy do tego artykułu.

Czytaj więcej

Lin w piwie

• 2 kg lina• 3/4 l piwa• 10 dag masła• 2 łyżeczk…

Schab w winie

Składniki:1,5kg schabu bez kości2 łyżki żurawinypo łyżeczce vegety,…