Zaloguj się do konta

Tort cynamonowy

Tort cynamonowy

Składniki(12 porcji):
2 szklanki + 2 płaskie łyżeczki tortowej mąki;
3/4 szklanki cukru pudru;
2 jajka;
szklanka pełnego mleka;
3/4 kostki masła lub masła roślinnego (18 dag);
2 łyżeczki mielonego cynamonu;
3 łyżki kakao;
2 łyżeczki sody oczyszczonej;
szklanka + 2 łyżki powideł śliwkowych;
kostka masła (25 dag);
4 białka;
3/4 szklanki cukru pudru;
kieliszek koniaku lub winiaku;
dżem morelowy;
tabliczka gorzkiej lub deserowej czekolady;
łyżka śmietanki;
tłuszcz do wysmarowania formy;
tarta bułka do posypania formy;

Sposób przygotowania:
1).Gdy przygotowujemy ciasto masło miksujemy z powidłami, dodajemy po jednym, całe jaja, cukier puder i cały czas miksując, małymi partiami, mleko. Do jednolitej masy sypiemy przez sito mąkę, kakao, cynamon i sodę. Składniki dokładnie mieszamy przekładamy do przygotowanej średniej wielkości tortownicy, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 160 C przez 40 minut. Ciasto jest upieczone, gdy wierzch się lekko zrumieni, a boki odstają od formy. Odstawiamy do wychłodzenia.
2).Gdy przygotowujemy krem białka z cukrem pudrem ubijamy na bardzo sztywną pianę. Masło ucieramy na puch, dodajemy cały czas ucierając, porcjami ubite jajka. Gdy krem stanie się jednolity i puszysty, dodajemy alkohol w ilości według własnego uznania.
3).Zimne ciasto kroimy na 4 cienkie krążki, 3 smarujemy kremem, krążek wierzchni grubą warstwą dżemu, wstawiamy ciasto do lodówki. Dobrze wychłodzone zalewamy czekoladą rozpuszczoną ze śmietanką i ponownie odstawiamy do stygnięcia.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 minut.

Życzę smacznego !!!

Opinie (0)

Nie ma jeszcze komentarzy do tego artykułu.

Czytaj więcej

Schab w winie

Składniki:1,5kg schabu bez kości2 łyżki żurawinypo łyżeczce vegety,…