Tort cytrynowy
użytkownik 70140
2011-12-14
Tort cytrynowy
Składniki(duża tortownica):
2 szklanki mąki tortowej;
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej;
1/2 kostki masła lub masła roślinnego (12,5 dag);
4 jajka;
2 szklanki cukru pudru;
szklanka śmietany;
2 łyżeczki proszku do pieczenia;
2 cytryny;
kostka masła śmietankowego (25 dag);
2 szklanki truskawkowych konfitur lub gęstego, truskawkowego dżemu;
1/2 szklanki cukru pudru;
kieliszek spirytusu;
sok z cytryny do smaku;
tłuszcz do wysmarowania formy;
truskawki (tylko w sezonie !!!);
tłuszcz do wysmarowania formy;
tarta bułka do posypania formy;
Składniki:
1).Sparzone wrzątkiem cytryny suszymy, ścieramy skórkę, wyciskamy sok, łączymy. Białka ubijamy na bardzo sztywną piankę z 2 łyżkami cukru pudru. Pozostały cukier ucieramy z masłem na puch, dodajemy cały czas ubijając, po jednym żółtka, śmietanę, sok i skórkę z cytryny, składniki łączymy.
2).Obie mąki i proszek siejemy przez sito na przygotowaną masę i delikatnie, ale dokładnie mieszamy.
3).Gotowe ciasto przekładamy do przygotowanej dużej tortownicy, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 C przez 50 minut lub nieco dłużej (czas pieczenie zależy od wysokości warstwy ciasta). Wyjmujemy, gdy wierzch jest zrumieniony, a boki odstają od formy. Studzimy przez 15 minut w formie. Studzimy przez 15 minut w formie, wykładamy na deskę, pozostawiamy do całkowitego wychłodzenia.
4).Gdy przygotowujemy krem masło ucieramy z cukrem na puch, dodajemy cały czas ucierając, szklankę truskawkowych konfitur lub dżemu, doprawiamy do smaku spirytusem i sokiem z cytryny.
5).Zimne ciasto kroimy na równej grubości 3 krążki, pierwszy smarujemy kremem, drugi - konfiturami, wierzchni - kremem, ładnie modelując boki tortu. W sezonie przybieramy świeżymi owocami. Podczas świąt Bożego Narodzenia używamy mrożonych.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 minut.
Życzę smacznego !!!
Składniki(duża tortownica):
2 szklanki mąki tortowej;
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej;
1/2 kostki masła lub masła roślinnego (12,5 dag);
4 jajka;
2 szklanki cukru pudru;
szklanka śmietany;
2 łyżeczki proszku do pieczenia;
2 cytryny;
kostka masła śmietankowego (25 dag);
2 szklanki truskawkowych konfitur lub gęstego, truskawkowego dżemu;
1/2 szklanki cukru pudru;
kieliszek spirytusu;
sok z cytryny do smaku;
tłuszcz do wysmarowania formy;
truskawki (tylko w sezonie !!!);
tłuszcz do wysmarowania formy;
tarta bułka do posypania formy;
Składniki:
1).Sparzone wrzątkiem cytryny suszymy, ścieramy skórkę, wyciskamy sok, łączymy. Białka ubijamy na bardzo sztywną piankę z 2 łyżkami cukru pudru. Pozostały cukier ucieramy z masłem na puch, dodajemy cały czas ubijając, po jednym żółtka, śmietanę, sok i skórkę z cytryny, składniki łączymy.
2).Obie mąki i proszek siejemy przez sito na przygotowaną masę i delikatnie, ale dokładnie mieszamy.
3).Gotowe ciasto przekładamy do przygotowanej dużej tortownicy, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 C przez 50 minut lub nieco dłużej (czas pieczenie zależy od wysokości warstwy ciasta). Wyjmujemy, gdy wierzch jest zrumieniony, a boki odstają od formy. Studzimy przez 15 minut w formie. Studzimy przez 15 minut w formie, wykładamy na deskę, pozostawiamy do całkowitego wychłodzenia.
4).Gdy przygotowujemy krem masło ucieramy z cukrem na puch, dodajemy cały czas ucierając, szklankę truskawkowych konfitur lub dżemu, doprawiamy do smaku spirytusem i sokiem z cytryny.
5).Zimne ciasto kroimy na równej grubości 3 krążki, pierwszy smarujemy kremem, drugi - konfiturami, wierzchni - kremem, ładnie modelując boki tortu. W sezonie przybieramy świeżymi owocami. Podczas świąt Bożego Narodzenia używamy mrożonych.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 minut.
Życzę smacznego !!!