Tort makowy


Tort makowy

Składniki(1 sztuka):
CZĘŚĆ I (Biszkopt z maku)
20 dag maku;
5 łyżek bułki tartej;
20 dag cukru;
8 jaj;
2 szklanki mleka;
opakowanie cukru waniliowego;
CZĘŚĆ II (Syrop)
szklanka wody;
10 dag cukru;
kieliszek spirytusu;
sok z cytryny;
CZĘŚĆ III (Krem)
25 dag masła;
20 dag cukru pudru;
4 żółtka;
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej(sypkiej);
pół kieliszka spirytusu;
CZĘŚĆ III (Do dekoracji)
5 dag drobno posiekanych orzechów;

Sposób przygotowania:
1).Mak ugotować na mleku, odcedzić i trzykrotnie przekręcić przez maszynkę. Żółtka ukręcić z cukrem i cukrem waniliowym na kogel-mogel i połączyć z makiem. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą makową i bułką tartą. Tortownicę wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą, przełożyć do niej masę makową. Biszkopt wstawić do średnio gorącego piekarnika. Piec 45 minut. Masło utrzeć na puszystą masę. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na parze, następnie zestawić i dalej ucierać, aż wystygną. Utarte masło delikatnie połączyć z koglem-moglem. Kawę rozpuścić w łyżce gorącej wody, połączyć ze spirytusem. Przestudzić, po trochu dodawać do kremu, ciągle mieszając. Zagotować wodę z cukrem, odstawić do ostygnięcia, wlać sok z cytryny i alkohol. Upieczony i ostudzony biszkopt przekroić na 2 krążki i nasączyć je przygotowanym syropem. Jeden krążek posmarować połową masy kawowej i przykryć drugim. Wierzch i boki tortu posmarować pozostałym kremem i obsypać orzechami.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 minut.

Życzę smacznego !!!

 


1.8
Oceń
(9 głosów)

 

Tort makowy - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł