Tort orzechowy z czekoladą


Tort orzechowy z czekoladą

Składniki(12 porcji):
5 jajek;
2 i 1/2 szklanki drobno posiekanych orzechów;
3/4 szklanki cukru pudru;
sok z całej cytryny;
2 kopiaste łyżki tartej bułki;
tłuszcz do wysmarowania formy;
2 tabliczki twardej, gorzkiej czekolady;
2 łyżki słodkiej śmietanki;
połówki orzechów lub kandyzowane owoce do przybrania;

Sposób przygotowania:
1).Orzechy mieszamy z tartą bułką. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na kogel-mogel, dodajemy sok z cytryny, składniki łączymy, na wierzch sypiemy przygotowane orzechy, nakładamy pianę z białek, składniki delikatnie mieszamy i od razu przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i obficie wysypanej tartą bułka średniej wielkości tortownicy, wstawiamy do nagrzanego piekarnika, nastawionego na temperaturę 160 C i pieczemy przez 50-55 minut (czas pieczenia zależy od wysokości warstwy ciasta).
2).Ciasto jest upieczone, gdy wierzch się ładnie zrumieni, a boki lekko odstają od formy. Chłodzimy przez kilka minut w tortownicy, wyjmujemy na deskę, całkowicie wychładzamy.
3).Zimne ciasto układamy na aluminiowej folii, zalewamy roztopioną wraz ze śmietaną czekolada w taki sposób, by na wierzchu była dość gruba, czekoladowa warstwa, przybieramy połówkami orzechów lub kandyzowanymi orzechami. Podajemy z porcją ubitej śmietany.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 80 minut.

Życzę smacznego !!!

 


1.8
Oceń
(9 głosów)

 

Tort orzechowy z czekoladą - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł