Tort prezydenta
użytkownik 70140
2011-12-22
Tort prezydenta
Składniki(1 sztuka):
CZĘŚĆ I (Biszkopt)
4 jaja;
szklanka mąki;
pół szklanki cukru pudru;
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia;
CZĘŚĆ II (Krem)
2 kostki masła;
2 jaja;
2 żółtka;
20 dag cukru pudru;
puszka ananasa;
tabliczka gorzkiej czekolady;
po 5 dag rodzynków i orzechów;
Sposób przygotowania:
1).Żółtka na biszkopt utrzeć z cukrem na puszystą masę i nie przerywając ucierania dodać 4 łyżki, gorącej wody, oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem. Tortownicę (tylko dno !!!) przed włożeniem ciasta wysmarować tłuszczem i posypać tarta bułka.
2).Upiec biszkopt w piekarniku nagrzanym do 160 C. Gdy ciasto ostygnie, przekroić je na 3 krążki. Przygotować krem: jaja i żółtka ubić z cukrem za parze. Utrzeć masło na puch i cały czas ucierając, dodawać po łyżce zimnej masy jajecznej.
3).Gotowy krem podzielić na 2 części. Jedną wymieszać z drobno pokrojonym i starannie osączonym ananasem, a drugą - z pokruszoną czekoladą. Przełożyć krążki najpierw ciemna, potem jasną masą. Wierzch tortu oblać polewą czekoladową i udekorować.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 minut.
Życzę smacznego !!!
Składniki(1 sztuka):
CZĘŚĆ I (Biszkopt)
4 jaja;
szklanka mąki;
pół szklanki cukru pudru;
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia;
CZĘŚĆ II (Krem)
2 kostki masła;
2 jaja;
2 żółtka;
20 dag cukru pudru;
puszka ananasa;
tabliczka gorzkiej czekolady;
po 5 dag rodzynków i orzechów;
Sposób przygotowania:
1).Żółtka na biszkopt utrzeć z cukrem na puszystą masę i nie przerywając ucierania dodać 4 łyżki, gorącej wody, oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem. Tortownicę (tylko dno !!!) przed włożeniem ciasta wysmarować tłuszczem i posypać tarta bułka.
2).Upiec biszkopt w piekarniku nagrzanym do 160 C. Gdy ciasto ostygnie, przekroić je na 3 krążki. Przygotować krem: jaja i żółtka ubić z cukrem za parze. Utrzeć masło na puch i cały czas ucierając, dodawać po łyżce zimnej masy jajecznej.
3).Gotowy krem podzielić na 2 części. Jedną wymieszać z drobno pokrojonym i starannie osączonym ananasem, a drugą - z pokruszoną czekoladą. Przełożyć krążki najpierw ciemna, potem jasną masą. Wierzch tortu oblać polewą czekoladową i udekorować.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 minut.
Życzę smacznego !!!