Tort Sachera (według cioci Godziszewskiej)


Tort Sachera (według cioci Godziszewskiej)

Składniki(12 porcji):
12,5 dag czekolady gorzkiej lub deserowej;
1/2 szklanki cukru pudru;
1/2 kostki świeżego masła (12,5 dag);
5 jajek;
cukier waniliowy;
1/2 szklanki mąki pszennej;
mały kieliszek dobrego alkoholu (koniak, winiak, spirytus);
1/2 szklanki najdrobniej zmielonych migdałów (wcześniej sparzonych i obranych z łupinek);
szklanka morelowego dżemu;
polewa czekoladowa;
tłuszcz do wysmarowania formy;
mąka krupczatka do posypania formy;

Sposób przygotowania:
1).Gdy robimy ciasto żółtka z cukrem ucieramy na puch, czekoladę rozpuszczamy na parze, aż będzie płynna. Masło ucieramy z cukrem waniliowym, dodajemy cały czas ucierając, po 1 żółtka i rozpuszczoną czekoladę, składniki łączymy, dodajemy siejąc przez sito, mąkę, migdały rozkładamy pianę ubitą z białek i składniki dokładnie, ale delikatnie (drewnianą łyżką łączymy).
2).Przekładamy ciasto do obficie wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką średniej wielkości tortownicy, wstawiamy do wygrzanego piekarnika i pieczemy przez około 40-45 minut w temperaturze 160 C.
3).Wyjmujemy, gdy wierzch jest lekko zrumieniony, a boki odstają od formy. Chłodzimy w tortownicy przez 5 minut i wykładamy na deskę.
4).Dżem lekko podgrzewamy, łączymy z alkoholem, smarujemy obficie wierzch i boki ciasta, odstawiamy do wychłodzenia. Wierzch i boki przestudzonego tortu smarujemy roztopioną czekoladą i wychładzamy. Podajemy z porcją bitej śmietany.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 minut.

Życzę smacznego !!!

 


1.8
Oceń
(9 głosów)

 

Tort Sachera (według cioci Godziszewskiej) - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł