Tort śliwkowy


Tort śliwkowy

Składniki(1 sztuka):
CZĘŚĆ I (Biszkopt)
5 jaj;
12 dag cukru pudru;
10 dag mąki;
łyżeczka soku z cytryny;
CZĘŚĆ II (Poncz)
łyżka alkoholu;
1/3 szklanki przygotowanej wody;
łyżeczka cukru;
CZĘŚĆ III (Masa)
20 dag; masła roślinnego;
3/4 szklanki mleka;
czubata łyżeczka mąki;
cukier waniliowy;
15 dag suszonych śliwek bez pestek;
2 łyżki cukru;
sok z cytryny;
CZĘŚĆ IV (Polewa)
3 łyżki masła;
2 łyżki kakao;
3 łyżki cukru;
2 łyżki wody;

Sposób przygotowania:
1).Żółtka utrzeć z cukrem, dodać sok z cytryny. Z białek ubić sztywną pianę, dołożyć do żółtek i lekko mieszając, dodawać mąkę.
2).Z ciasta wyrobionego na jednolitą masę upiec w małej tortownicy dwa jednakowe krążki. Namoczone śliwki wcześniej śliwki odcedzić i pokroić w paski.
3).Z mleka, mąki i cukru ugotować budyń, ostudzić. Ucierać tłuszcz,dodając po łyżce zimnego budyniu i po odrobinie soku cytrynowego.
4).Pod koniec włożyć pokrojone śliwki i ewentualnie wlać łyżeczkę alkoholu, wymieszać.
5).Krążek ciasta ułożyć na dnie tortownicy, nasączyć go ponczem, posmarować masą i przykryć drugim plackiem.
6).W rondelku roztopić masło, dodać cukier, wodę, kakao i mieszając gotować 2-3 minuty.
7).Oblać tort polewą i udekorować. Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 minut.

Życzę smacznego !!!

 


2
Oceń
(11 głosów)

 

Tort śliwkowy - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł