Zaloguj się do konta

Tort ze Schwarzwaldu

Tort ze Schwarzwaldu

Składniki(1 sztuka):
CZĘŚĆ I (Biszkopt)
15 dag mąki;
25 dag cukru;
5 dag gorzkiej czekolady w proszku;
8 jaj;
szczypta soli;
CZĘŚĆ II (Krem)
szklanka mleka;
3 żółtka;
7 dag cukru;
3 dag mąki;
3/4 szklanki śmietanki kremówki;
1/3 szklanki wiśniówki;
CZĘŚĆ III (Do nasączenia)
ćwierć szklanki wody;
5 dag cukru;
ćwierć szklanki wiśniówki;
CZĘŚĆ IV (Do dekoracji)
10 dag czereśni z kapotu;
cukier puder do posypania;

Sposób przygotowania:
1).Z cukru i 8 żółtek ukręcić kogel-mogel, następnie wsypać mąkę i czekoladę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Z 8 białek ubić sztywną pianę, dodając szczyptę soli i delikatnie połączyć z masą.
2).Ciasto przełożyć do średniej tortownicy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułka tarta, wstawić do umiarkowanie gorącego piekarnika, piec 30 minut. Przygotować krem: mleko zagotować. Żółtka i cukier utzreć na puszysta masę, dokładnie wymieszać z mąką, a potem cały czas mieszając, bardzo powoli dolewać gorące mleko.
3).Masę podgrzewać ciągle mieszając, aż się zagotuje, zestawić z ognia i wystudzić. Śmietankę ubić na sztywno i delikatnie połączyć z ostudzonym kremem, a pod koniec także z wiśniówką. Przygotować syrop: zagotować cukier z wodą, zestawić z ognia, przestudzić, wlać alkohol. Upieczony i ostudzony biszkopt przekroić na dwa krążki i każdy nasączyć syropem.
4).Krążek spodni posmarować kremem, ułożyć na nim osączone czereśnie, przykryć krążkiem górnym, posypać go cukrem pudrem i udekorować kilkoma czereśniami.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 minut.

Życzę smacznego !!!

Opinie (0)

Nie ma jeszcze komentarzy do tego artykułu.

Czytaj więcej

Schab w winie

Składniki:1,5kg schabu bez kości2 łyżki żurawinypo łyżeczce vegety,…