Tort karmelowo-orzechowy


Składniki:
20 dag mąki
6 jajek
15 dag cukru pudru
torebka proszku do pieczenia
torebka cukru waniliowego
10 dag orzechów włoskich
łyżeczka cynamonu
3 łyżki oleju
400 ml mleka
budyń waniliowy
15 dag cukru
15 dag mielonych orzechów laskowych
40 dag masła
Przygotowanie ;
Żółtka oddzielić od białek . Białka ubić na sztywno, żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Dodać orzechy , pianę , olej i piec 35 minut w temp. 180 stopni. Ciasto ostudzić , przekroic na trzy części, ugotować budyń . Masło utrzeć na gładką masę , porcjami dodawać do niego ostudzony budyń. Następnie dodać mielone orzechy laskowe i karmel ( kilka łyżek cukru wsypać na patelnię , smażyć aż powstanie karmel ) . Biszkoptowe krążki przełożyć kremem , udekorować pomarańczami i orzechami . Smacznego.

 


1
Oceń
(4 głosów)

 

Tort karmelowo-orzechowy - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł