Tort marcepanowy


Tort marcepanowy

Składniki(1 sztuka):
wafel;
75 dag cukru;
80 dag migdałów;
sok z cytryny;
pół szklanki soku z czerwonych lub czarnych porzeczek;
2 tabliczki czekolady;

Sposób przygotowania:
1).Do 3 rondelków wsypać po 25 dag cukru i wlać po szklance wody. Gotować, aż cukier się rozpuści, po czym do każdego wsypać po 25 dag sparzonych i zmielonych migdałów. Następnie do pierwszego rondelka wcisnąć sok z cytryny, do drugiego wlać sok z porzeczek, a do trzeciego wsypać utartą czekoladę. Gotować na małym ogniu.
2).W niezbyt dużej tortownicy wyłożonej waflem układać twardniejące masy: najpierw porzeczkowa, następnie cytrynowa, a na końcu czekoladową. Pozostawić w zimnym miejscu na 1-2 godziny. Gdy tort przestygnie, oblać go polewą lub lukrem i udekorować połówkami migdałów bez łupinek.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 minut.

Życzę smacznego !!!

 


1.9
Oceń
(12 głosów)

 

Tort marcepanowy - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł