Tradycyjna kutia wigilijna


SKŁADNIKI;

- 1 szklanka pszenicy (ziaren)
- 1 szklanka maku
- 4 łyżki miodu
- 5 dag rodzynek
- 5 dag migdałów
- 5 dag fig
- 5 dag suszonych śliwek
- aromat migdałowy

PRZYGOTOWANIE;

Kutię zaczynamy przygotowywać dzień przed wigilią , gdyż oczyszczoną pszenice trzeba zalać wrząca wodą i odstaw na noc. Następnego dnia odcedzamy , zalewamy świeżą wodą i gotujemy do miękkości przez ok. 3 godziny.Opłukany mak, sparz, odcedź i zmiel dwukrotnie w maszynce do mielenia. Wymieszaj go z odcedzoną pszenicą, rozpuszczonym i podgrzanym miodem oraz aromatem migdałowym. Dodaj posiekane orzechy, rodzynki, figi i śliwki, migdały. Wszystko razem wymieszaj. Kutia wigilijna powinna potem zostać schłodzona w lodówce. I najlepiej smakuje właśnie zimna (wierzch można udekorować bakaliami).

 


0
Oceń
(0 głosów)

 

Tradycyjna kutia wigilijna - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł