Tradycyjne łamańce z makiem




  • konto usunięte




łamańce z makiem

składniki:
-12 dag mąki,
-6 dag masła,
-3 dag cukru pudru,
-jajo,
-sól,
-łyżka kwaśnej śmietany.
Masa makowa:
-20 dag maku,
-2 szklanki mleka,
-12 dag masła,
-10 dag miodu,
-2 żółtka,
-3 łyżki cukru,
-kieliszek rumu,
-pół laski wanilii,
-5-7 dag posiekanych migdałów, orzechów włoskich i laskowych,
-5 dag rodzynków,
-5 pokrojonych fig,
-kandyzowana skórka pomarańczowa;
-tłuszcz do formy

sposób przygotowania:
Posiekać masło z mąką na piasek, dodać jajo, śmietanę i cukier, przez chwilę siekać. Zagnieść gładkie ciasto, owinąć je folią i wstawić mniej więcej na godzinę do lodówki. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200`C. Ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy, pokroić w wąskie długie prostokąty, ułożyć na formie wysmarowanej tłuszczem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Ciastka piec ok. 10 min,aż nabiorą złotego koloru. Mak opłukać, zalać go wrzącym mlekiem i gotować na wolnym ogniu ok. 30 min, następnie przecedzić przez gęste sito. Odsączony mak trzykrotnie zemleć w maszynce. Rodzynki opłukać, sparzyć, odsączyć. Miód podgrzać. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami na puszystą masę. Dodać posiekane bakalie, wanilię, miód i skórkę pomarańczową, dokładnie połączyć z makiem wlać rum. Przełożyć do lodówki. Podawać z kruchymi łamańcami. Życzę smacznego!!


 


3
Oceń
(2 głosów)

 

Tradycyjne łamańce z makiem - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł