Tradycyjne łazanki z kapustą


Produkty:
-1 kg kapusty białej
-4 łyżki masła
-2 cebule
-szklanka mąki
-5 jajek
-łyżeczka przyprawy do makaronu
-pół łyżeczki tymianku
-pieprz, sól
-tłuszcz

Przygotowanie;
Kapustę umyć, drobno posiekać, ugotować i odcedzić. Cebulę obrać, drobno posiekać, podsmażyć na dwóch łyżkach masła na złoty kolor. Kapustę wymieszać z cebulą, doprawić solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem około 20 minut. Pod koniec duszenia dodać kminek. Ze szklanki mąki, 3 jajek, niewielkiej ilości wody i szczypty soli zagnieść dość twarde ciasto. Cienko rozwałkować, pokroić w romby lub kwadraty i podsuszyć. Łazanki ugotować w osolonej wrzącej wodzie, odcedzić, polać pozostałym rozpuszczonym masłem. Żaroodporne naczynie wysmarować tłuszczem i ułożyć warstwami łazanki oraz kapustę, 2 jajka zmiksowane z 4 łyżkami mąki i przyprawą do makaronu. Polać danie. Zapiekać w nagrzanym do temperatury 200 stopni piekarniku ok. 15 minut

 


5
Oceń
(1 głosów)

 

Tradycyjne łazanki z kapustą - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł