Tradycyjne Wigilijne łamańce z makiem


Wigilijne łamańce z makiem

SKŁADNIKI:1/2 litra mąki,1/2 kostki masła,1szklanka cukru,1 żółtko,kilka łyżek gęstej śmietany,1szklanka maku
1/2 szklanki płatków migdałowych,starta skórka z 1 cytryny,masa makowa

Wykonanie :
Zagniatamy ciasto z pół litra mąki i szklanki cukru, pół kostki masła, żółtka oraz odrobiny gęstej śmietany. Składniki mieszamy - śmietanę dodajemy dla połączenia ale nie za dużo.
Rozwałkowujemy cienko ciasto, wykrawamy kształty (księżyce, gwiazdki), układamy na papierze do pieczenia, pieczemy przez 10 - 15 minut w temp. 170 stopni.
Mak moczymy wcześniej i mielimy w maszynce, ucieramy z łyżką cukru, kilkoma łyżkami gęstej śmietany, dodajemy opłatki migdałowe i skórkę cytrynową. Ciastka "maczamy" w masie makowej.

 


1
Oceń
(1 głosów)

 

Tradycyjne Wigilijne łamańce z makiem - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł