Tradycyjny polski bigos


Składniki:
2kg kiszonej kapusty
1kg różnych gatunków mięsa
50dag wędlin
25dag grzybów suszonych
15dag suszonych śliwek
2 duże cebule
1 szklanka czerwonego wina wytrawnego
2-3 ząbki czosnku
8-10 łyżek oliwy
4-5 liści laurowych
po kilka ziaren ziela angielskiego, jagód jałowca i czarnego pieprzu
mała gałązka rozmarynu
Przygotowanie:
Suszone grzyby i śliwki umyj, włóż do miseczek i zalej letnią przegotowaną wodą, tak aby były przykryte. Odstaw do namoczenia na kilka godzin. Następnie grzyby pokrój w paski, a śliwki na połówki(usuwając pestki). Płyn z namoczenia grzybów i śliwek zachowaj.
Cebule obierz i posiekaj. Zeszklij na oliwie. Następnie obsmaż pokrojone w kostkę mięso. Grzyby mrożone pokrój na kawałki. Włóż do mięsa i smaż 5-6 min.
Kapustę pokrój, włóż do garnka z podsmażonym mięsem, cebulą, grzybami i śliwkami. Podlej wodą z moczenia grzybów i śliwek. Dodaj pokrojoną wędlinę, obrane i przekrojone na pół ząbki czosnku, liście laurowe, ziele angielskie, jagody jałowca, igiełki rozmarynu i czarny pieprz.
Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem ok.1,5godziny. W czasie gotowania mieszaj i podlewaj czerwonym winem, uzupełniając wyparowany płyn i pilnując by się nie przypalił. Smacznego.

 


1
Oceń
(4 głosów)

 

Tradycyjny polski bigos - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł