Zaloguj się do konta

Tradycyjny polski bigos

Składniki:
2kg kiszonej kapusty
1kg różnych gatunków mięsa
50dag wędlin
25dag grzybów suszonych
15dag suszonych śliwek
2 duże cebule
1 szklanka czerwonego wina wytrawnego
2-3 ząbki czosnku
8-10 łyżek oliwy
4-5 liści laurowych
po kilka ziaren ziela angielskiego, jagód jałowca i czarnego pieprzu
mała gałązka rozmarynu
Przygotowanie:
Suszone grzyby i śliwki umyj, włóż do miseczek i zalej letnią przegotowaną wodą, tak aby były przykryte. Odstaw do namoczenia na kilka godzin. Następnie grzyby pokrój w paski, a śliwki na połówki(usuwając pestki). Płyn z namoczenia grzybów i śliwek zachowaj.
Cebule obierz i posiekaj. Zeszklij na oliwie. Następnie obsmaż pokrojone w kostkę mięso. Grzyby mrożone pokrój na kawałki. Włóż do mięsa i smaż 5-6 min.
Kapustę pokrój, włóż do garnka z podsmażonym mięsem, cebulą, grzybami i śliwkami. Podlej wodą z moczenia grzybów i śliwek. Dodaj pokrojoną wędlinę, obrane i przekrojone na pół ząbki czosnku, liście laurowe, ziele angielskie, jagody jałowca, igiełki rozmarynu i czarny pieprz.
Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem ok.1,5godziny. W czasie gotowania mieszaj i podlewaj czerwonym winem, uzupełniając wyparowany płyn i pilnując by się nie przypalił. Smacznego.

Opinie (0)

Nie ma jeszcze komentarzy do tego artykułu.

Czytaj więcej

Przepis na sandacza

Jakiś czas temu pytałem kolegów z forum o przepisy na moją ulubioną ry…

Schab w winie

Składniki:1,5kg schabu bez kości2 łyżki żurawinypo łyżeczce vegety,…

25 maja 2018 roku wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 roku tzw. RODO. Nowe prawo nakłada na nas obowiązek uzyskania Twojej zgody na przetwarzanie przez nas danych osobowych w plikach cookies



Oświadczam, iż zapoznałem sie z Polityką prywatności i zgadzam się na zapisywanie i przechowywanie w mojej przeglądarce internetowej tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie zaszyfrowanych w nich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania z innych stron internetowych, serwisów oraz parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez wedkuje.pl, oraz ZAUFANYCH PARTNERÓW.

Administratorzy danych / Podmioty którym powierzenie przetwarzania powierzono

Hoblo Sp z o.o.,Warszawa 02-761, ul. Cypryjska 2G

Cele przetwarzania danych

1.marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
2.świadczenie usług drogą elektroniczną
3.dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
4.wykrywanie botów i nadużyć w usługach
5.pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)


Podstawy prawne przetwarzania danych


1.marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
2.świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
3.pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych


Odbiorcy danych

Podmioty przetwarzające dane na zlecenie administratora danych, w tym podmioty ZAUFANI PARTNERZY, agencje marketingowe oraz podmioty uprawnione do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa.

Prawa osoby, której dane dotyczą

Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą.

Informacje dodatkowe

Więcej o zasadach przetwarzania danych w „Polityce prywatności”

Ustawienia