Trójniak


Trójniak

Składniki(1 sztuka):
2 szklanki i łyżka mąki;
25 dag masła roślinnego;
8 łyżek oleju;
5 jaj;
szklanka cukru;
łyżeczka octu;
2 łyżeczki proszku do pieczenia;
łyżka kakao;
pół szklanki maku;
olejek waniliowy;

Sposób przygotowania:
1).Masło roślinne utrzeć z cukrem i żółtkami na puszystą masę. Następnie dodać proszek do pieczenia, ocet, olej i olejek waniliowy. Znowu utrzeć. Wsypać 2 szklanki mąki, wyłożyć pianę ubitą z białek i delikatnie wymieszać.
2).Podzielić ciasto na 3 części. Do jednej dodać łyżkę mąki, do drugiej łyżkę kakao, do trzeciej pół szklanki maku.
3).Do blachy wysmarowanej tłuszczem wyłożyć ciasto białe, potem ciasto z kakao, na wierzch ciasto z makiem. Po upieczeniu polać polewą kakaowa.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 minut.

Życzę smacznego !!!

 


1.8
Oceń
(9 głosów)

 

Trójniak - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł