Zaloguj się do konta

Tuńczyk na słodko

Składniki:

5 buraków, w tym dwa upieczone w piekarniku (ZE SKÓRĄ)
1,5 łyżki miodu lipowego
1 łyżka chrzanu
3 jajka na twardo pokrojone w plastry
500g świeżego tuńczyka
sól
pieprz
oliwa

Sposób przygotowania:

Gotujemy 3 buraki, po przestudzeniu ścieramy na tarce i wyciskamy z nich sok ok 0,5 szklanki. Do soku dodajemy miód. Pozostałe dwa pieczemy w piekarniku w temp. 200 stopni celciusza przez ok godzinę (najlepiej zawinąć w folię aluminiową). W trakcie pieczenia buraków możemy wstawić jajka, aby zagotowały się na twardo. Buraki po upieczeniu kroimy cieniutko (jak kartka papieru) i układamy na talerzu. Na buraczki układamy pokrojone jajka i tuńczyka. Do polewy miodowo-buraczanej dodajemy chrzan i olej (najlepiej dobrą oliwę). Polewę dodajemy do tuńczyka, całość doprawiamy solą i pieprzem.
SMACZNEGO!

Opinie (0)

Nie ma jeszcze komentarzy do tego artykułu.

Czytaj więcej