Turbot z pieca

/ 4 komentarzy

Turbot z pieca
Jedna ze smaczniejszych, jak dla mnie, ryb Bałtyku. Delikatna i wykwintna w smaku pod każdą postacią. Jedna z restauracji w Dźwirzynie serwuje Turbota z pieca. Umiarkowane użycie ziół i przypraw oraz oliwek, pieczenie ryby we własnym sosie pozwala na oddanie jej wszystkich walorów. Delikatne białe mięso z lekkim zapachem morza, przy lampce białego wina, niedaleko kanału portowego dopełnia szczęścia i zadowoli każdego smakosza morskiej ryby.
Składniki:
 tuszka sprawionego, dokładnie wymytego turbota około 1kg;
 jedna cytryna;
 dwie łyżki oliwek;
 pół pomidora;
 kilka gałązek koperku;
 dwie łyżki oliwy;
 Przyprawa do ryb lub przyprawa jarzynka;
 Sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Tuszkę turbota skrapiamy połówką cytryny, nacieramy oliwą, solimy, pieprzymy, posypujemy przyprawą do ryb. Odstawiamy w chłodne miejsce na pół godziny. Układamy następnie na folii aluminiowej, dodajemy oliwki, ósemki pomidora, zawijamy i wstawiamy do nagrzanego pieca (piekarnika) na około pół godziny. Pieczemy w temperaturze około 190°C. Przed podaniem rozwijamy folię, dekorujemy cytryną i koperkiem. Podajemy z chłodzonym białym winem.

 


4.7
Oceń
(12 głosów)

 

Turbot z pieca - opinie i komentarze

ferozaferoza
0
Kolego Marku, mam wrażenie, że jesteś na urlopie i do tego, w przemiłym towarzystwie, bo te smakowite receptury "nie biorą" się z niczego. Jeśli tak, to tylko pozazdrościć. Pozdrawiam, z wiadomą oceną, :)
(2013-07-09 15:00)
marek-debickimarek-debicki
0
Króciutko, ale intensywnie z żoną i synem. Rewelacja. Dobrej ryby nad naszym Bałtykiem nie brakuje. U rybaka kilogram okonia kupi się za 10 PLN, Prosto z kutra, z nocnego połowu. Innej ryby także nie brakuje. Natomiast im dalej od portu, tym bardziej trzeba uważać. Nie chodzi o jakieś grube przekręty, ale po prostu trzeba się trochę znać, która rybka prosto z wędzarni powinna trafić w pierwszej kolejności na nasz talerz. (2013-07-09 15:21)
ferozaferoza
0
"Króciutko, ale intensywnie z żoną i synem." Ot, cała radość! (2013-07-09 15:33)
pstrag222pstrag222
0
Zazdroszczę takich smakowitości na urlopie. ***** pzdr.pstrag222 (2013-07-09 17:26)

skomentuj ten artykuł