Tymbaliki z Dorsza

/ 1 komentarzy

Tylmbaliki z Dorsza

Składniki:

350g filetów z dorsza atlantyckiego
8 krewetek
awokado
2 marchewki
pietruszka
kilka gałazek natki pietruszki
sól
pieprz

Galareta:

1l bulionu
sok z cytryny
3 łyżki żelatyny
sól


Przygotowanie:

Filety z dorsza przypraw solą, pieprzem i piecz 10 minut w nagrzanym do temperatury 170 stopni piekarniku lub gotuj 10 minut w bulionie.
Warzywa oczyść i gotuj przez 15 minut w bulionie, na ostatnie 3 minuty włóż także pozbawione ogonów krewetki. Bulion przecedź przez sito, przypraw solą i sokiem z cytryny, zagotuj, zdejmij z ognia i dodaj żelatynę. Mieszaj całość do rozpuszczenia żelatyny i odstaw w chłodne miejsce. Ugotowane marchewki i pietruszkę pokrój w słupki a awokado w plasterki.

Galareta:

Do pojemników na tymbaliki, np. Filiżanek do kawy espressso, wlej odrobinę gęstniejącego bulionu, następnie włóż cząsteczkę dorsza
, krewetkę,warzywa i plasterek awokado. Zalej całość bulionem i odstaw do zgęstnięcia. Tymbaliki wyjmij z foremek i podawaj z cytryną i chrzanem

Smacznego!!!

 


5
Oceń
(3 głosów)

 

Tymbaliki z Dorsza - opinie i komentarze

rysiek38rysiek38
0
Ja robie podobny "galert" z tym że z sumików lub lina, nie dodaję krewetek ale za to jajka na twardo , troszkę groszku i kukurudzy z konserwy - też się sprawdza (2013-11-29 22:29)

skomentuj ten artykuł