Ucha - zupa rybna
Krzysztof Wziątek (Swirussek)
2011-03-28
Składniki:
- kilka kawałków dużych ryb
- kilka sztuk małych uklei, okoni, jazgarzy
- cebula
- marchew
- natka pietruszki
- por
- seler
- gorczyca, liść laurowy, goździki
- sól
Wykonanie:
Do garnka wkładamy opłukane jarzyny, zalewamy wodą i gotujemy. Następnie do wywaru wkładamy małe rybki (najlepiej w woreczku lnianym, gdyż w przeciwnym wypadku będą pływały rozgotowane kawałki ryb i ości) wypatroszone, ale z głowami. Całość gotujemy ok. 30 minut. Wyjmujemy woreczek i wkładamy większe kawałki ryb (najlepiej odfiletowane) i znów gotujemy ok. 30 minut i dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Na koniec dosypujemy natkę pietruszki i ewentualnie sól do smaku.
Źródło: zeszycik mojej mamy :D
- kilka kawałków dużych ryb
- kilka sztuk małych uklei, okoni, jazgarzy
- cebula
- marchew
- natka pietruszki
- por
- seler
- gorczyca, liść laurowy, goździki
- sól
Wykonanie:
Do garnka wkładamy opłukane jarzyny, zalewamy wodą i gotujemy. Następnie do wywaru wkładamy małe rybki (najlepiej w woreczku lnianym, gdyż w przeciwnym wypadku będą pływały rozgotowane kawałki ryb i ości) wypatroszone, ale z głowami. Całość gotujemy ok. 30 minut. Wyjmujemy woreczek i wkładamy większe kawałki ryb (najlepiej odfiletowane) i znów gotujemy ok. 30 minut i dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Na koniec dosypujemy natkę pietruszki i ewentualnie sól do smaku.
Źródło: zeszycik mojej mamy :D