Udka z knedlami
michał Olendrzyński (bercik9894)
2011-12-08
Składniki:
4 udka z kurczaka
2 posiekane cebule
40dag pieczarek
6 czerwstych bułek
400ml mleka
2 jajka
3 łyżki mąki
4 jabłka
2 łyżki cukru
przyprawa do kurczaka
ząbek czosnku
vegeta
sól
pieprz
1/4 kostka masła
Przygotowanie:
Pieczarki oczyszczamy i kroimy w ćwiartki. Czosnek obieramy i siekamy. Udka z kurczaka myjemy. Nacieramy vegetą do kurczaka, czosnkiem oraz pieprzem. Chłodzimy 3 godziny. Cebulę smażymy na maśle. Następnie wkładamy udka i pieczarki. Dusimy ok.1h. W razie potrzeby podlewamy wodą. Bułki kroimy w małe kawałki i zalewamy gorącym mlekiem. Studzimy. Wbijamy jajka, wsypujemy mąkę, doprawiamy i zagniatamy. Z masu formujemy kulki, Gotujemy ok.20 minut we wrzącej osolnej wodzie.
4 udka z kurczaka
2 posiekane cebule
40dag pieczarek
6 czerwstych bułek
400ml mleka
2 jajka
3 łyżki mąki
4 jabłka
2 łyżki cukru
przyprawa do kurczaka
ząbek czosnku
vegeta
sól
pieprz
1/4 kostka masła
Przygotowanie:
Pieczarki oczyszczamy i kroimy w ćwiartki. Czosnek obieramy i siekamy. Udka z kurczaka myjemy. Nacieramy vegetą do kurczaka, czosnkiem oraz pieprzem. Chłodzimy 3 godziny. Cebulę smażymy na maśle. Następnie wkładamy udka i pieczarki. Dusimy ok.1h. W razie potrzeby podlewamy wodą. Bułki kroimy w małe kawałki i zalewamy gorącym mlekiem. Studzimy. Wbijamy jajka, wsypujemy mąkę, doprawiamy i zagniatamy. Z masu formujemy kulki, Gotujemy ok.20 minut we wrzącej osolnej wodzie.