Ukleje w marynacie


Składniki:

- kilka lub kilkanaście małych lub średnich uklei
- cebula
- marchewka
- mąka
- olej do smażenia
- 3% ocet

Ryby oprawiamy i ewentualnie obtaczamy w mące (ale nie koniecznie). Następnie kładziemy na mocno rozgrzany olej i obsmażamy z jednej i z drugiej strony możliwie jak najkrócej żeby tylko "złapała" temperatura mięsko! a nie przyrumieniło bo ukleje się zeschną na wiór. Teraz na dno słoja wkładamy pokrojoną w paski cebulkę a następnie dość ciasno rybki, wciskamy pokrojoną w słupki marchewkę i zalewamy octem. Zakąska nadaje się do spożycia po 2-3 dniach kiedy ości się już rozpuszczą a ryby przejdą marynatą.

Źródło: zeszycik mojej mamy :D

 


5
Oceń
(2 głosów)

 

Ukleje w marynacie - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł