Uszka z grzybami


SKŁADNIKI:
50 dag mąka,1/2 łyżeczki Sól,1-2 łyżki olej,1-1,5 szklanki bardzo ciepła woda,ok 1-1,5 litra suszone grzyby, Sól,pieprz ,1 cebula,1 łyżeczka oleju do smażenia

Wykonanie :
Suszone grzybki przekładamy do miski, zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na kilka godzin pod przykryciem. Następnie przekładamy je do garnka, zalewamy wodą i gotujemy. Ugotowane grzybki( powinny być miękkie) przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Cebulkę siekamy drobniutko, podsmażamy ją na oleju, dodajemy zmielone grzybki i smażymy. Z mąki, soli, oleju i wody zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy je, kroimy w niewielkie kwadraty, na kwadraty nakładamy niewielką ilość farszu. Kwadraty składamy na pół i zlepiamy na kształt trójkąta. Rogi trójkąta( te przy najdłuższym boku) zlepiamy ze sobą formując uszka. Uszka gotujemy w lekko osolonym wrzątku do momentu, gdy wypłyną. Tak przygotowane uszka możemy zamrozić.
Smacznego :))

 


4
Oceń
(4 głosów)

 

Uszka z grzybami - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł